2017. október 4., szerda

Mikro-domborzat és restauráció

A hortobágyi szikes pusztákon az 1950-es és ’60-as években kiterjedt öntöző és lecsapoló csatornarendszereket létesítettek. A csatornarendszerek a vízháztartás megváltoztatásával és az élőhelyek feldarabolásával veszélyeztették a szikes gyepek élővilágát, továbbá és megnehezítették a feldarabolt élőhelyek természetvédelmi kezelését is. A kedvezőtlen folyamatok megállítására több tájléptékű élőhelyrekonstrukciós projekt indult a Hortobágyi Nemzeti Parkban, melyek során összesen több száz hektáron temették be a csatornákat. Jelen vizsgálatban a betemetett csatornákon kialakult szabad talajfelszíneken zajló spontán szukcessziót vizsgáltuk tér-idő helyettesítéses módszerrel. Vizsgálatunkban a (1) mikrodomborzat és a (2) táji környezet hatásait vizsgáltuk a gyepregeneráció sikerességére a csatorna nyomvonalakon. Az 1 éves betemetett csatornák növényzetében a ruderális fajok mellett már a szikes gyepekre jellemző stressz-tűrő növényfajok is megjelentek. A korai szukcesszió során a mikro-domborzat nem volt hatással a növényzet fajösszetételére. A 7 éves betemetett csatornákon a mikro-domborzati profil jelentősen befolyásolta a regenerációt.


Az egyenetlen felszíneken a megtelepedő fajok száma magasabb volt, mint az egyenletes talajfelszíneken, ugyanakkor csökkent a domináns fűfaj, a Festuca pseudovina borítása. A ruderális stratégiájú fajok borítását növelte, míg a stressz-tűrőkét csökkentette a mikro-domborzat változatossága. A betemetett nyomvonalakon a környező szikes gyepekéhez hasonló növényzet már 6 év alatt kialakult a határoló gyeptípustól és a gyeptől való távolságtól függetlenül. A gyepi specialista fajok borítása a száraz szikes gyepekkel határolt nyomvonalakon, a gyomoké pedig a nedves szikes rétekkel határolt egykori csatornákon volt a legnagyobb. Eredményeink alapján a gyepekkel körülvett csatornák betemetését követően a szikes gyepek spontán regenerációja gyors és sikeres. Bár a spontán gyepregenerációban a heterogén mikro-domborzatnak fontos szerepe van a fajgazdagság fenntartásában, vonalas létesítmények felszámolásánál fontos a talaj alapos elmunkálása, ha célunk a tájba illeszkedő fajösszetételű gyepek helyreállítása.

Valkó, O., Deák, B., Török, P., Kelemen, A., Miglécz, T., Tóthmérész, B. (2017): Filling up the gaps - Passive restoration does work on linear landscape scars. Ecological Engineering 102: 501-508. (pdf)

Deák, B., Valkó, O., Török, P., Kelemen, A., Miglécz, T., Szabó, Sz., Szabó, G., Tóthmérész, B. (2015): Micro-topographic heterogeneity increases plant diversity in old stages of restored grasslands. Basic and Applied Ecology 16: 291-299. (pdf)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése