2017. december 18., hétfő

A Német-Osztrák-Svájci Ökológiai Társaság Díja



A belgiumi Ghentben megrendezett Ecology Across Borders konferencián adták át a Gesellschaft für Ökologie díját a Basic and Applied Ecology c. folyóiratban legtöbbet idézett review cikkért. Legnagyobb örömünkre a mi cikkünk (Valkó et al. 2014) volt a díjazott publikáció. A cikk témája a kontrollált égetés természetvédelmi alkalmazása, ami egy igen „forró téma” és az egyik fontos kutatási témánk, így külön örültünk, hogy ez a közlemény kapta ezt a rangos kitüntetést.

A cikkben elsőként tekintettük át a gyepek kontrollált égetésének európai alkalmazási lehetőségeit és korlátait, összevetve az Észak-Amerikai égetéses gyepkezelési gyakorlat tapasztalataival. Az Európából publikált tanulmányok többsége az eredmények alapján nem tartja megfelelő gyepkezelési módszernek a kontrollált égetést. Cikkünkben rámutattunk arra, hogy az európai kísérletekben sok éven keresztül ugyanazt a parcellát égették, ami egyáltalán nem modellezi a természetes tüzek gyakoriságát és érthető módon egy kedvezőtlen fajösszetétel kialakulását eredményezi. Rámutattunk, hogy az észak-amerikai tapasztalatok alapján a helyesen, az adott élőhely adottságaihoz adaptált kontrollált égetések jól alkalmazhatóak alternatív természetvédelmi kezelésként. Az észak-amerikai gyepekben a fajgazdagság fenntartásához két-három éves időközönkénti égetést javasolnak. Az európai gyepekben az eddig vizsgált, évente egyszeri rendszeres égetés helyett ezért gyeptípustól függően több mint három éves időközönkénti égetés hatását érdemes vizsgálni. Eredményeink alapján az égetés alkalmazása leginkább olyan gyepekben javasolt, ahol a tűz egy jellemző természetes zavarás vagy eleme a hagyományos; illetve ha az avar máshogy nem távolítható el.

A témáról egy részletesebb írás olvasható az MTA honlapján.

A közlemény ingyenesen letölthető a folyóirat honlapjáról.

Valkó, O., Török, P., Deák, B., Tóthmérész, B. 2014: Prospects and limitations of prescribed burning as a management tool in European grasslands. Basic and Applied Ecology 15: 26-33.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése