2019. április 23., kedd

Itt a tavasz

Szerencsére újra itt a tavasz és felkereshetjük kedvenc tavaszi növényeinket, melyekről amúgy már persze több ezer képünk van. 

Pár hete a bagaméri Kék-Kálló völgy homokbuckáin jártunk, hogy készítsünk egy pár fotót a virágzó magyar kökörcsinekről (Pulsatilla flavescens). 

A faj egy igen szűk elterjedésű kárpát-medencei endemizmus, amely a Nyírség homoki gyepjeiben fordul elő. Az élőhelypusztulásnak és a tájhasználati változásoknak köszönhetően állománya jelentősen megritkult az elmúlt évszázad alatt. Ezt jól mutatja az is, hogy míg Boros (1932) és Soó (1932) a térségből számos állományt írt le, napjainkban a fennmaradt populációk száma a tízhez közelít. Az egykor volt állományok helyén napjainkban sok esetben már erdőtelepítések, épületek vagy éppen szántók találhatók. A fennmaradt állományok fennmaradása érdekében sok esetben szükséges az aktív természetvédelmi kezelés. A megfelelő módon kivitelezett legeltetés és a kontrollált égetés hasznos lehet a faj fennmaradása érdekében (Deák et al. 2014). Sok esetben a populációkat a kis populációméret is veszélyezteti, ezért a Hortobágyi Nemzeti Parkban több helyszínen is végeztek sikeres visszatelepítési projektet. 

Mondanunk sem kell, hogy a faj, amellett, hogy természetvédelmi szempontból kiemelten értékes, igen fotogén is. :)

Magyar kökörcsin a Kék-Kálló menti homokbuckákon

Irodalmak

Soó R. 1932: Kritikai megjegyzések és újabb adatok a magyar flóra ismeretéhez V. - Botanikai
Közlemények 29: 122-127.

Boros Á. 1932: A Nyírség flórája és növényföldrajza. – Budapest, 208 pp.

Deák B., Valkó O., Török P., Végvári Zs., Hartel T., Schmotzer A., Kapocsi I., Tóthmérész B. (2014): Grassland fires in Hungary – A problem or a potential alternative management tool? Applied Ecology and Environmental Research 12: 267-283.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése