2019. szeptember 13., péntek

45 éves a Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor

Idén lett 45 éves a Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor. A táborban kutatók generációi nőttek fel, barátságok, fontos szakmai kapcsolatok születtek és sokan először ennek a tábornak a keretében fedeztük fel és szerettük meg a Hortobágyot. Gimnáziumi éveim meghatározó élménye volt a tábor és köszönöm Berci Bácsinak és a táborozóknak az életre szóló emlékeket.

A jeles évforduló alkalmából jelent meg egy ünnepi tanulmánykötet A Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor 45 éve címmel, Dr. Tóth Albert és Dr. Tóth Csaba szerkesztésében az Alföldkutatásért Alapítvány kiadásában. A kötet minden egykori és jelenlegi táborozó szívéhez közel áll, bemutatja a tábor történetét és a táborhoz kapcsolódó kutatásokat. Az egyes fejezetek remek keresztmetszetet adnak a hortobágyi kutatásokról: olvashatunk botanikai, zoológiai, etnoökológiai és talajtani témájú írásokat. Mi két fejezetet írtunk a könyvbe a természetvédelmi célú gyeptelepítésről és a kunhalmok gyepvegetáció megőrzésében betöltött szerepéről.

A könyvbemutatóra 2019. augusztus 31-én, szombaton, Hortobágyon került sor, ahol sokan összegyűltek az egykori táborozók közül. Tábori visszaemlékezések, beszélgetések és diavetítések során elevenítették fel a tábor történetének jeles pillanatait. Sor került a tábori emlékplakettek átadására is: Dr. Aradi Csaba, Hoffmann Károly, Kapocsi István és Dr. Kovács Gábor voltak a kitüntetettek. Az ünnepi megemlékezés végén nagyon finom marha- és bivalypörkölttel zártuk az eseményt :)

Tábori visszaemlékezések.

Kapocsi István az oklevél átvétele után.

Hoffmann Károly átveszi a kitüntetést.

Fotókiállítás a tábori emlékekből.

Egy régi tábori emlék - talán 2001-ből.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése