2021. október 14., csütörtök

Természetbarát kert - Természetesen! Új citizen science programunk

Az idei évben indítottuk útjára kutatásunkat, melynek célja, hogy egy természetbarát, őshonos növényfajokból álló kert alternatíváját ismertessük meg az érdeklődőkkel. A programmal eddig két öko-fesztiválon mutatkoztunk be: Vácrátóton, a Kert a Köbön Fesztiválon, illetve Gödöllőn, a Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon.

Standunk a gödöllői Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

 

Nem könnyű a választás, hiszen 25 dekoratív növényfajból kell 5-öt kiválasztani.
 

A programban résztvevő érdeklődőknek választási lehetőséget kínálunk: 25 őshonos, dekoratív növényfaj magjai közül választhatnak 5-öt, melynek magjait ajándékba adjuk és bátorítjuk az érdeklődőket, vessék el a fajokat otthonukban, kertjükben vagy a balkonon. Ezáltal bárki tehet egy lépést az őshonos élővilág védelméért, és egy beporzóbarát kert kialakításáért. A Godó Laura által vezetett vizsgálatunkban kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi alapján választanak az emberek, mely őshonos növényfajaink nyerik el leginkább az érdeklődők tetszését, és milyen okok vannak a választás hátterében.

A program célkitűzéseiről bővebb információk találhatók a termeszetvedelem.hu honlapon, ide kattintva

Friss hírekről, bemutatókról rendszeresen hírt adunk kutatócsoportunk facebook oldalán.

Az idei évben 25 őshonos növényfaj magjait gyűjtöttük be, és kínáltuk az érdeklődőknek, a fajok képeit és jellemzőit a lenti videóban foglaltuk össze, kedvcsinálóként.



Segédlet az ültetéshez és a továbbiakhoz

Általános tudnivalók

A magokat ajánlott ősszel, vagy kora tavasszal elültetni. A talaj csak nagyon enyhe előkészítést, felszíni lazítást igényel. A magokat elég a földfelszínre szórni, esetleg vékony földréteggel betakarni. Egyes fajok jellegzetessége, hogy magjaik nem mindig csíráznak az ültetés utáni vegetációs periódusban. Emiatt nem kell megijedni! Érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol akár a következő évig háborítatlanul várhatják az alkalmas pillanatot.

Tipp: Ha gyepbe ültetnél, de azt gyakran nyírod, javasoljuk, hogy annak csak egy sarkába, szegélyébe, vagy néhány pontjára ültesd a magokat, melyet elkerülsz a fűnyíróval. A növényeknek így lesz idejük virágot, majd később termést hozni.

 

A videóban bemutattuk a fajok néhány jellemzőjét is, ezeket piktogramokkal jelöltük.


Magfogás

Ha megtetszettek kerted új lakói és máshova is szeretnél ültetni belőlük, esetleg „elirigyelte a szomszédasszony”, egyszerűen csak kövesd őket nyomon! Fajtól és időjárástól függően, június közepétől-augusztusig termést fognak érlelni, melyet begyűjtve újra célzottan ültetheted őket egy kívánt helyre, vagy adhatsz belőle barátaidnak és rokonaidnak is.

Elérhetőségeink

Ha bármilyen további kérdésed van a gyepi növényfajok gondozásával kapcsolatban, vagy egyéb, a témához kapcsolódó kérdésed merül fel, írd meg nekünk a seedecology.research@gmail.com email címre!

Érdekelnek „magvas” kutatásaink? Kövess minket facebook oldalunkon!



Lendület Seed Ecology Research Group

@SEEDECOLOGY

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése