2018. december 2., vasárnap

Újabb kutatásaink a halmok élővilágával kapcsolatban - NKFIH-KH OTKA támogatás

A jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatására kiírt NKFIH-KH pályázat támogatásával folytatódnak és tematikájukban bővülnek a halmok élővilágával kapcsolatos vizsgálataim. Az elnyert pályázat címe: "Élőhelyi változók és táji környezet hatása szárazgyepi élőhelyszigetek fajszerveződésére" (KH 130338). 

Korábbi, a magyarországi és eurázsiai halmok növényzetének fajkészletére ható tényezők vizsgálatán alapuló kutatásaink eredményeire alapozva az új kutatások során azt vizsgáljuk, hogy az élőhelyi és táji faktorok hogyan hatnak a halmokon található növényi közösségek funkcionális diverzitására. Szélesítve a taxonok körét, új kutatásainkban már az ízeltlábú közösségekre ható tényezőket is vizsgáljuk. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a tájhasználatban, táji környezetben bekövetkező történelmi időléptékű változások hogyan befolyásolják az élőhelyszigeteken napjainkban élő közösségek funkcionális diverzitását. Vizsgáljuk továbbá, hogy a közelmúltban bekövetkezett földhasználati változások (például a művelés felhagyása) hogyan befolyásolják a kurgánok termőhelyi viszonyait, és ezek a változások milyen hatással vannak a gyepregenerációra. 

A KH típusú pályázatok a megjelenésüket követő két éven belül kiemelkedő idézettséget elért közleményeket díjazzák. Külön gratulálok kollégáimnak, Szabó Szilárdnak és Tóth Edinának, akik szintén támogatást nyertek a fordulóban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése