A néhány napja Ausztriában megrendezett
Eurasian Dry Grassland Conference során kirándulást tettünk Stájerország hegyi rétjeire. Neumarkt in der Steiermark régióba. A térségben elindították az úgynevezett 'haymilk' programot, aminek célja, hogy kiváló minőségű tejtermelést valósítsanak meg minél inkább extenzív gazdálkodás mellett. Előírás például, hogy nem használnak szilázst a takarmányozás során, illetve hogy évente legalább 120 napot a legelőn töltenek a marhák. Emellett a takarmány háromnegyedének helyi forrásból, az adott farmról kell származnia. Ez egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy az amúgy sokszor igen intenzív tejhasznú marhatartás ökológiai lábnyomát csökkentsék és egyúttal hozzájáruljanak a hegyi rétek biodiverzitásának fenntartásához. Továbbá prémium minőségű, nagyon finom sajtokat és vajat termelnek, amit a nap végén meg is tudtunk kóstolni :)
|
Hegyi rét Neumarkt in der Steiermark régióban. |
|
Havasi iszalag (Clematis alpina). |
|
A palástfüvek (Alchemilla spp.) levelein megmarad a harmat. Mint azt Molnár Zsolttól megtudtuk, a Gyimesben harmattartó lapinak hívják őket. :) |
|
Ez a vár igazán idilli helyen épült. |
|
Bodzaszagú ujjaskosbor (Dactylorhiza sambucina). |
|
Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris). |
|
Közvetlenül legeltetés előtt álló terület. |
|
Extenzíven legelő tejhasznú marhák - itt tényleg lehetséges a természetkímélő tejtermelés. |
|
Az egyik haymilk farmon tett látogatásunk vége, amikor már mindannyian a sajtra gondoltunk... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése