2022. május 4., szerda

Kezdődik a terepszezon - találós kérdés :)

Elindult a terepszezon :) Így egyre többet vagyunk kint a természetben.

Múlt héten Kiss Réka és Lukács Kata folytatták a botanikai felmérést Réka egyik kedvenc projektjében. Ebben a vizsgálatban Rékáék minden évben többször is felkeresik ugyanazt a mintaterületet, ami minden évszakban más-más arcát mutatja. Az alábbi, áprilisban készült felvételek alapján nem egyszerű kitalálni, melyik növényfaj ennek a vizsgálatnak a sztárja.


Első látásra ezen a képen néhány műanyag kupakot látunk a fűben - pedig valójában ezek a kupakok nagyon fontosak a vizsgálatunk szempontjából. És a fű sem csak fű :)

Kicsit közelebbről nézve látható, hogy a kupakokkal bizonyos növények pozícióját jelöljük.

Réka itt épp áttekinti az egyik monitoring kvadrátot, és egy nagyon különleges növény vegetatív egyedeit keresi. A különböző színű kupakokkal azt jelöli, hogy az adott egyednek hány levele van. Ebből következtethetünk az egyedek korára.

És íme különleges növényünk, az egyhajúvirág (Colchicum bulbocodium) kora tavasszal - az április végi állapothoz képest sokkal szebb és jellegzetesebb állapotában :)

Réka ennek a fokozottan védett és veszélyeztetett növényfajnak a populációdinamikáját vizsgálja már négy éve. Részletes adatokat vesz fel a populáció egyedszámáról, fenológiájáról, az egyedek virágzási és termésérlelési sikeréről és vegetatív részeik fejlettségéről, melyeket majd az időjárási adatok függvényében fogunk elemezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése