2022. december 12., hétfő

Az elsőbbségi hatás szerepe a gyeprekonstrukcióban - megjelent új cikkünk a Scientific Reportsban

 Kiss Réka elsőszerzőségével megjelent legújabb cikkünk a Scientific Reports c. folyóiratban, amiben az elsőbbségi hatást teszteltük a gyeprekonstrukció során.

A cikk szabadon hozzáférhető és letölthető a folyóirat honlapjáról ide kattintva.

Kiss, R., Deák, B., Tóth, K., Lukács, K., Rádai, Z., Kelemen, A., Miglécz, T., Tóth, Á., Godó, L. & Valkó, O. (2022): Co-seeding grasses and forbs supports restoration of species-rich grasslands and improves weed control in ex-arable land. Scientific Reports 12: 21239. https://doi-org/10.1038/s41598-022-25837-4 

A magvetéses gyeprekonstrukciónál az időzítés, valamint az elvetett magok mennyiségének és arányának helyes megválasztása kulcsfontosságú. A kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy a magkeverékek komponenseinek vetését hogy érdemes időzíteni a legsikeresebb megtelepedés és gyomvisszaszorítás érdekében.

A magkeverékek gerincét általában a füvek adják: a gyep mátrixát ezek a fajok alkotják, valamint jelentős szerepük van a gyomosodás megakadályozásában. A tájléptékű élőhelyrekonstrukciós projekteknél sokszor nincs lehetőség nagy területen diverz magkeverékek vetésére, mivel sokszor nem áll rendelkezésre a kellő mennyiségű, megfelelő fajösszetételű magkeverék. Ilyen esetben a fűmagkeverékkel vetett területeken a vegetációfejlődés gyors és kiszámítható: néhány évvel a vetés után egy fajszegény, vetett füvek dominálta vegetáció jön létre. Az ilyen fajszegény, zárt gyepekben a rekonstrukció későbbi fázisaiban a kísérőfajok megtelepítése további erőfeszítéseket és többletmunkát igényel.

Jelen kísérletünkben egy 20 szárazgyepi fajból álló diverz magkeverék, valamint a fűmagok (veresnadrág csenkesz - Festuca pseudovina) vetését kombináltuk. Teszteltük, hogy a kialakult növényközösségek fajgazdagsága, valamint a gyomfajok és vetett fajok aránya hogy változik attól függően, hogy a fűmagvetéssel egyszerre, vagy az azt követő 1., 2. vagy 3. évben vetjük a kétszikű kísérőfajokat.

Eredményeink alapján a legjobb megoldás az, ha a fűmagvetéssel egy időben vetjük el a kísérőfajok magjait is. Ezekben a parcellákban volt a legnagyobb a kialakult gyepek diverzitása, itt volt a legkisebb a gyomosodás mértéke, és itt telepedtek meg a legsikeresebben a kísérőfajok. A nagy kiterjedésű, agrártájakkal határolt területeken a helyi adottságok miatt csak aktív módon biztosíthatjuk a gyepi kísérőfajok megtelepedését, mivel azok spontán betelepedése nem biztosított sem a magbankból, sem a magesőből. Az ilyen területeken tehát a fajgazdag gyepek létrehozásához feltétlenül szükség van diverz magkeverékek vetésére. Eredményeink alapján a leginkább költségkímélő és leghatékonyabb módszer ilyen esetben, ha a fűmagvetéssel egy időben, a rekonstrukció elején történik a diverz magkeverék vetése is.

A cikk összefoglalója alább olvasható.

Sowing is widely used for the restoration of species-rich grasslands but still there are knowledge gaps regarding the most suitable application of different seed mixtures. We tested the effect of seed mixtures application timing on the establishment of sown forbs and weed control. 36 experimental plots with nine sowing treatments were established in an abandoned cropland in Hungary. Grass seeds, diverse forb seed mixture and the combination of the two were applied: diverse forb mixture was sown simultaneously or 1, 2 or 3 years after grass sowing, in plots sown previously with grass or in empty plots (fallows). All sowing treatments supported the rapid establishment of the sown species in large cover and hampered weed encroachment. Forbs performed better when sown into fallows than in grass-matrix and forbs establishment was worse in older fallows than in younger ones. Grasses expressed a strong priority effect, especially when forbs were sown at least two years later than grasses. We also investigated the relation between seed germinability, weather parameters and establishment success. Germination rate in the greenhouse could not predict the establishment success of forbs in the field and showed great differences between years, hence we recommend sowing target forbs in multiple years.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése