2019. július 27., szombat

Szigetbiológiai konferencia Réunion szigetén

Idén júliusban Réunion szigetén rendezték meg a harmadik nemzetközi szigetbiológiai konferenciát. A szigetek, legyen szó különböző korú, méretű, klasszikus óceáni szigetekről vagy akár szárazföldi élőhely-szigetekről, nagyon különleges, egyedi, és sérülékeny élőhelyek. A konferencia célja a szigetekkel kapcsolatos legújabb tudományos eredmények bemutatása volt a legkülönbözőbb témakörökben; különösen nagy szerepet kaptak a terjedésbiológiai, invázióbiológiai és evolúciós kutatások. Az előadások egy részét az alábbi linken meg lehet nézni/hallgatni, különösen ajánljuk Vojtech Novotny plenáris előadását, ami tényleg zseniális volt.

Az előadások rámutattak, hogy a szigeteken rengeteg endemikus faj előfordul, ugyanakkor vannak teljesen hiányzó funkcionális csoportok (például beporzók, magterjesztő állatok, ragadozók). Kis területük, izoláltságuk és az említett funkcionális 'diszharmónia' miatt (is) a szigetek élővilága különösen veszélyeztetett az ember tájátalakító tevékenységével és az új, emberi közreműködéssel megtelepedő és később invázióssá váló fajokkal szemben.

A konferencia helyszíne: a Saint Denis-i Egyetem kampusza - trópusi édenkert.

A magyar résztvevők (mi) a szárazföldi szigetekkel kapcsolatos kutatásaink eredményeit mutattuk be. Bár a konferencián a résztvevők többsége a klasszikus szigetekkel foglalkozott, mégis nagy érdeklődést mutattak az előadásaink iránt, és a poszterünk második díjat kapott a poszterversenyen. :)

Az alábbi témákat mutattuk be a konferencián:

Deák, B., Valkó, O., Török, P., Kelemen, A., Tóthmérész, B.: Diversity of grassland habitat islands: habitat and landscape filters of plant establishment in agricultural landscapes. (előadás)

Tóthmérész, B., Hüse, B., Valkó, O., Katona, É., Deák, B.: Grassland habitat islands in urban areas: testing ecological theories. (előadás)

Valkó, O., Lukács, K., Deák, B., Kiss, R., Miglécz, T., Tóth, K., Godó, L., Sonkoly, J., Radócz, S., Kelemen, A., Tóthmérész, B.: Alien species on tourists' cloths as novel threats for island floras: Human-dispersed seeds survive and can disperse after laundry washing. (poszter)

A konferencia alatti kirándulás, illetve az utána a szigeten töltött idő alatt sikerült kicsit bepillantanunk a világ egyik legkülönlegesebb szigete, Réunion természeti értékeibe. A következő blogbejegyzésben jön az élménybeszámoló. :)

A helyi természetvédők bemutatkozása a konferencia faluban.
A konferencia vacsora helyszíne Saint Denis egyik gyönyörű villája volt.
Koloniális hangulat Saint Denis belvárosában.

Első világháborús emlékmű.

A Saint Denis-i botanikus kert egyszerre trópusi és francia hangulatú.
A Rue de Paris Saint Denis egyik legszebb utcája.

Naplemente a Barachois-n, a parti promenádon.
A leggyakoribb madár a közönséges minna (Acridotheres tristis).
Itt a kunkor is fává nő - Heliotropium foertherianum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése