2019. augusztus 20., kedd

FIRELinks - Európai szintű együttműködés a tüzek kutatására

A tűz, mint a természetes ökoszisztémák szerves része közel 400 millió éve jelentősen formálta és napjainkban is formálja a Föld természeti képét. A modern korban a tüzek kiterjedése, dinamikája és gyakorisága jelentős változásokon megy keresztül, és az ember az egyetlen olyan faj, amely képes előidézni, kontrollálni és eloltani a tüzet. Az emberiség már közel egy millió éve használja a tüzet: a gyűjtögető-vadászó törzsek a tűz segítségével formálták lakókörnyezetüket, a mezőgazdaság megjelenését követően pedig őseink égetéssel nyertek új termőterületeket a korábban erdővel borított élőhelyeken. Mindezek tükrében a tűznek meghatározó szerepe volt az emberi társadalmak fejlődésében. 

A felhalmozódott száraz biomassza könnyen lángra kap.
Napjainkban a legnagyobb kiterjedésű és hatású tűzesetek nyáron jellemzőek. A híradások legtöbbször a dél-európai országokban megesett katasztrofális tüzekről szólnak, ugyanakkor fontos tudni, hogy igen komoly tűzesetek fordulnak elő a magashegységekben, a mérsékelt övi erdőkben, a tajgában és a tundrán is, vagyis gyakorlatilag minden európai ország területén. A 2014-es svédországi tűz például olyan hatalmas volt, hogy több mint egy hónapig égett az Északi-sarkkör térségében. Bár Magyarországon igen ritkák a nagy kiterjedésű és kontrollálatlan tüzek, kisebb kiterjedésű tűzesetek szinte naponta előfordulnak a tavaszi és nyári időszakban. A globális klímaváltozás miatt tapasztalható szárazabb és melegebb éghajlat hatásait egyre inkább a saját bőrünkön is érezzük a nyári hőségriadók alatt. Ezek az időjárási körülmények feltehetően a tűzesetek gyakoriságát is növelni fogják, így a tüzek vizsgálata, hatásaik megismerése egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a jövőben. 

Égő paratölgyes Szicíliában.
A FIRElinks COST projekt célja hogy elősegítse a kommunikációt a tűzzel foglalkozó, különböző szakterületen dolgozó kutatók között, és ennek segítségével tudományosan megalapozott információt nyújtson a döntéshozóknak, természetvédelmi kezelőknek és gazdálkodóknak. A nemzetközi együttműködés lehetővé teszi, hogy új módszereket dolgozzunk ki a tüzek megelőzése és a kontrollált égetés terén, figyelembe véve a klimatikus, társadalmi és gazdasági körülményeket.

A COST (European Cooperation in Science and Technology, azaz Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén) egy kutatási és innovációs közösségeket támogató szervezet. Célja európai szinten összhangba hozni a nemzeti forrásokból támogatott műszaki és tudományos alapkutatásokat. Lehetőséget biztosít a kutatók, az ipar, valamint a köz- és magánszféra közötti nemzetközi párbeszédre.

Magyarországot Valkó Orsolya (MTA-DE Lendület Vegetáció- és Magbank Dinamikai Kutatócsoport) és Kertész Miklós (MTA Ökológiai Kutatóközpont) képviselik a FIRELinks munkájában. Az első közgyűlést Szófiában rendezik 2019 október 8-9-én, ahol Artemi Cerdà és Stefan Doerr, a FIRELinks vezetői mutatják be a program koncepciótervét, az egyes tagállamok képviselői pedig betekintést adnak az országukban zajló tűzzel kapcsolatos kutatásokba. A négy éven át tartó projekt egy olyan európai szintű együttműködés alapjait teremti meg, amely hozzájárul a tűz keletkezésének, dinamikájának és hatásainak jobb megértéséhez, aminek mind természetvédelmi mind társadalmi jelentősége kiemelkedő.

Tűz után frissen sarjadó növényzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése