2020. július 16., csütörtök

A Hortobágy természeti kincsei - Fénykép-összeállítás a Palaearctic Grasslands c. folyóiratban


Nemrég jelent meg az EDGG, azaz Eurasian Dry Grassland Group tudományos folyóiratának, a Palaearctic Grasslands c. lapnak a legújabb száma. 

A 'klasszikus' cikkek mellett van egy 'photo-story' nevű cikk-típusa is a lapnak. Az ilyen cikkekben egy élőhelytípust, érdekes területet, szűkebb témakört vagy akár fajokat lehet bemutatni rövid informatív szöveggel és saját fotókból válogatott illusztrációkkal. A folyóirat mostani számában jelent meg Borza Sándor, Deák Balázs és Godó Laura fényképeivel illusztrált photo-story, ami a Hortobágy természeti kincseit mutatja be a szerzők képein keresztül. A cikk ide kattintva érhető el, a 64. oldalon kezdődik. A mostani kötetben emellett számos gyönyörű eurázsiai tájról és gyeptípusról olvashatunk, érdemes végigböngészni a teljes számot.

Kedvcsinálónak néhány hortobágyi kép - a teljes összeállítást lásd a cikkben.


A végtelen síkság madártávlatból. Borza Sándor fényképe.

A sziksófű (Salicornia prostrata) a kloridos szikesek halofiton faja. Godó Laura fényképe.
 
A pusztai tyúktaréj (Gagea szovitsii) az ősi szikes puszták védett kora tavaszi növényritkasága. Deák Balázs fényképe.

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis) védett pókfajunk, amely Magyarországon éri el elterjedési területének nyugati határát. Deák Balázs fényképe.


A fokozottan védett túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb madárfaja. A Hortobágyi Nemzeti Park egyike az utolsó területeknek, ahol még természetes gyepi környezetben tud költeni. Godó Laura fényképe.

A fokozottan védett kék vércse (Falco vespertinus) telepesen költ a facsoportokban. Borza Sándor fényképe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése