2021. február 26., péntek

Az EDGG gyepes különszáma a Hacquetia folyóirat húsz éves jubileumi kötetében

Nemrég jelent meg az Eurasian Dry Grassland Group, vagyis EDGG által szervezett gyepes különszám a Hacquetia c. folyóiratban, Valkó Orsolya, Stephen Venn és Rocco Labadessa szerkesztésében. A különszám címe: Conservation, restoration and biodiversity of Palaearctic grasslands.

A kötet szabadon hozzáférhető és elérhető a folyóirat honlapjáról ide kattintva.

A különszám a Hacquetia folyóirat 20. születésnapját ünneplő kötet része (Šilc & Čarni 2021). A folyóirat a Szlovén Tudományos Akadémia folyóirata. Érdekes lehet a hazai ökológusok számára is, sok botanikai, zoológiai, természetvédelmi szempontból releváns cikket olvashatunk mind a különszám, mind a reguláris kötet hasábjain. Publikációs szempontból vonzóvá teszi a folyóiratot az egyre növekvő Cite Score-ja illetve, hogy ez egy ún. diamond open access folyóirat, így a cikkek szabadon hozzáférhetőek, de sem a szerzők, sem az olvasók nem fizetnek ezért. Ez az egyik legszimpatikusabb kiadói hozzáállás :)

A most megjelent különszám sorban a hatodik EDGG-szervezésű, kimondottan az eurázsiai gyepek biodiverzitására fókuszáló különszám a folyóirat hasábjain. Jelen kötetnek több hazai aktualitása is van, három cikkben is vannak magyar szerzők. A különszámban érdekes cikkeket olvashatunk szlovéniai parlag-szukcesszióról (Čarni et al. 2021), a pannon gyík élőhely igényeiről (Kenyeres et al. 2021), a homokpusztagyepek fajösszetételéről (Penksza et al. 2021), ukrajnai rétsztyeppekről (Lysenko et al. 2021), illetve sztyeppei pók-közösségekről (Polchaninova et al. 2021). Olvashatunk még egy beszámolót az EDGG 2019-2020-as tevékenységeiről (Dengler et al. 2021) illetve egy szerkesztői cikket (Valkó et al. 2021).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése