2021. szeptember 24., péntek

Halom gyepesítés a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival

A kunhalmok kiemelkedő tájképi értékkel rendelkeznek, ám ahhoz, hogy természetvédelmi és tájképi funkcióik érvényesüljenek, sok esetben aktív beavatkozásokra is szükség van. A szántóföldi művelésből felhagyott, vagy degradált növényzetű halmok helyreállításának egy fontos lépése a gyepesítés. A gyepesítés által jelentősen csökkenthető a gyomosodás mértéke, és viszonylag kis ráfordítással számos gyepi növényfaj telepíthető meg. A gyomok visszaszorítása növeli a halom tájképi értékeit és csökkenti annak a veszélyét, hogy a halmokról gyomfajok telepedjenek meg a környező mezőgazdasági kultúrákban vagy gyepekben. A megtelepedő gyepi fajok hozzájárulnak a táji szintű faji sokféleség fenntartásához, és a halmokon kialakult kis "élőhelyszigetek" elősegítik a természetközeli gyepi élőhelyek táji szintű hálózatának kialakítását. 

A gyepesítő csapat: Hoffmann Károly, Deák Balázs, Újfalusi Sándor, Borza Sándor, Valkó Orsolya, Godó Laura, Kiss Réka; és persze Fidó kutya :)


Kutatócsoportunk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen három halom rekonstrukcióját tűzte ki célul.

Az Álom-zugban található halmon gépi talajelkészítést követően egy kb. 0,7 hektáros területre pusztai csenkesz (Festuca rupicola) magjait vetettük, 25 kg/hektár mennyiségben. Annak érdekében, hogy minél egyenletesebb legyen a vetés, a kézi magszórást két egymás mellett haladó terepjáró platójáról végeztük, ami precíziós vetést tett lehetővé, és vicces élmény is volt :) 

A fűmagot minden sáv bevetése előtt kiporcióztuk, hogy minél egyenletesebben oszlassuk el a gyepesítendő területen.

Pusztai csenkesz (Festuca rupicola) mag.

Porciózás

Egyenletesen tudtuk szórni a magokat a két párhuzamosan haladó terepjáró platójáról.

Varázsoltunk is :)

Mageső

Az Álom-zugi halmon, illetve az Eperjes-halmon és a Rév-halmon is gazdagítottuk a növényzetet gyepi fajok célzott vetésével. A fajokat nem a záródott gyepbe vetettük, hanem a halmokon található kisebb bolygatott foltokba, például rókakotorékokra vagy vaddisznótúrásokra. Ezek a nyílt foltok kiváló helyszínként szolgáltak a vetésekhez. A halmok tetejéhez közeli foltokban taréjos búzafüvet (Agropyron cristatum) vetettünk, mivel ez a faj a bolygatatlan halmokon is általában a halom "csúcsán" található. Minden halmon több foltban is vetettünk diverz kétszikű magkeveréket, ami a HNPI illetve kutatócsoportunk által gyűjtött gyepi növényfajok magjait tartalmazta. A vetett fajok a következők voltak: mezei cickafark (Achillea collina), magyar imola (Centaurea pannonica), magyar szegfű (Dianthus pontederae), tejoltó galaj (Galium verum), közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), mezei varfű (Knautia arvensis), macskahere (Phlomis tuberosa), osztrák zsálya (Salvia austriaca), ligeti zsálya (Salvia nemorosa), vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca), hólyagos habszegfű (Silene vulgaris) és lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum). Bízunk benne, hogy a vetett fajok jelentős része meg tud telepedni :) 
 
A magkeverék bekeverése talajjal, nagy vödörben, kapával.

 
Talajelőkészítés először kapával
 
 
Utána gereblyével.

 
Diverz magkeverék vetése.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése