2021. október 4., hétfő

Kunhalmos konferencia és Bede Ádám tablókiállítása Kétegyházán

Nagy örömünkre szolgált, hogy idén ismét részt vehettünk a Rákóczi Attila által megszervezett kunhalmos konferencián, ami már öt éve egy meghatározó szakmai élmény a témával foglalkozó kutatóknak és érdeklődőknek. Az idei évben a konferencia címe „Mocsár és lápvilág, mint az ember menedéke” – Kunhalmok oltalma alatt volt.

A konferenciát Lőkösháza Turizmusáért Vidékfejlesztő és Hagyományőrző Alapítvány, a Kétegyháza és Térsége Gazdakör, valamint az ÖBI Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport rendezte, főszervezője Rákóczi Attila környezetkutató volt.

A konferencia helyszíne - Kétegyháza - remek választás volt; már csak a hely szelleme miatt is, hiszen a Fő téren található templom egy kurgánra épült.

Kutatócsoportunkból a következő három előadással vettünk részt az eseményen:

Bede Ádám: Ötezer éves kulturális csomópont: a Ludas-halom.

Deák Balázs: Élőhelyek sokfélesége a halmokon - mikroklíma és talajtulajdonságok hatása a halmok biodiverzitására.

Valkó Orsolya: Mormoták, mint ökoszisztéma mérnökök szerepe a sztyeppéken.

Az előadások mellett kutatócsoportunk Bede Ádám Ötezer év tanúi: halmok a Tiszántúl középső részén című tablókiállítását is bemutatta a rendezvényen. A tablókiállítással a Kert a Köbön rendezvényen debütáltunk, következő állomása Kétegyháza, ahol még két hétig megtekinthető a tárlat. Célunk, hogy a jövőben az ország több pontján is bemutassuk a kiállítást, hogy minél többen megismerhessék a halmok csodálatos világát.

A kiállítás, és az alkotó, Bede Ádám.


A kiállítás tablói Vácrátóton, a Kert a Köbön rendezvényen.

A kiállítás tablói, a Tornácos háznál, Vácrátóton.

Összefoglaló poszter kutatócsoportunk halmos kutatásairól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése