2021. december 8., szerda

Támogatott projektek az NKFIH Mecenatúra pályázatán

Négy,  a kutatócsoportunkhoz kötődő projekt nyert támogatást az NKFIH Mecenatúra pályázatán, melynek célja a tudományos eredmények közzététele, népszerűsítése.

Nagy örömünkre szolgált, hogy támogatást kaptunk a 'Természetbarát Kert - Természetesen' c. projektünk folytatására :) Célunk, hogy egy természetbarát, őshonos növényfajokból álló kert alternatíváját ismertessük meg az érdeklődőkkel.

NKFI MEC_N 140750  Természet az otthonunkban - Segédlet az őshonos növényfajokból álló, természetközeli kertek kialakításához

Projektünk küldetése a természetvédelmi szemléletformálás: ismeretterjesztésen, a résztvevők gyakorlati bevonásán és a társadalmi attitűd elemzésén alapszik. Őshonos virágos növények magjait kínáljuk fel, melyekből választva és azokat elültetve a résztvevők egy lépéssel közelebb kerülhetnek a természetbarát otthonhoz, vagy akár óvoda-, iskolaudvarhoz. Célcsoportunk széles, az óvodás korosztálytól kezdve bárki bekapcsolódhat a projektbe, és saját kezével tehet a természetvédelemért. Többféle média-anyagot készítünk, online elérhető és nyomtatott formákban. Létrehozunk egy ismeretterjesztő honlapot számos funkcióval és egy rövid bemutató filmet, mely elérhető lesz közvetlenül a YouTube videómegosztó felületen is. Népszerűsítő és hírmegosztó oldalt hozunk létre a Facebook közösségi média-oldalon. A projekt résztvevői nyomtatott brossúrát kapnak, melyben minden szükséges információ helyet kap. Biztosítjuk a személyes találkozás és kapcsolattartás lehetőségét; kezdeményezésünket standolások során is bemutatjuk természet- és környezetvédelmi rendezvényeken és fesztiválok zöld sátraiban. Ezekre az eseményekre egy figyelemfelkeltő molinót készíttetünk. Projektünket bemutatjuk általános és középiskolákban környezetismeret és biológia órákon. A résztvevőket megkérjük egy anonim kérdőív kitöltésére és visszajelzést kérünk az ültetés eredményéről, a tapasztalatokról. A kérdőív és a visszajelzések segítségével fejleszthetjük projektünket a jövőben, mivel fény derülhet a társadalmi hozzáállásra és például arra, milyen szempontok szerint választanak az emberek „dísznövényt”. Kezdeményezésünk jó lehetőség, hogy egy egyre népszerűbb hobbit, a kertészkedést a természet védelmével párosítsuk. Alkalmat nyújt a lelkes résztvevők számára az összefogásra, közösség kialakítására, így az élmények megosztására és egymás támogatására. Egyik fő célcsoportunk, a gyerekek számára akár iskolai feladatként is szolgálhat a kiskert létrehozása otthon vagy az iskolaudvaron és a történések nyomonkövetése, összefoglalása.

Célunk a természetbarát, őshonos növényfajokból álló kertek alternatívájának megismertetése a nagyközönséggel.

A projekt résztvevői: Godó Laura (a projekt fő megálmodója és koordinátora), Valkó Orsolya (vezető kutató), emellett rengeteg segítséget kapunk a résztvevőktől: Lukács Katalin, Kiss Réka, Borza Sándor, Deák Balázs.

A projektről rendszeresen hírt fogunk adni itt a blogon, illetve sok más helyen is :)

Emellett a nagy projekt mellett további három témában nyertek el kutatócsoportunk tagjai támogatást:

Borza Sándor, MEC_R_141154: A daru (Grus grus), mint ökoszisztéma mérnök faj szárazgyepeken

A daruszántások érdekes mikroélőhelyek a szikes pusztákban, ahol a darvak mint ökoszisztéma mérnökök jelentősen átalakítják a növényzet fajösszetételét.

Godó Laura, MEC_R_141151: A gyöngybagoly (Tyto alba) másodlagos magterjesztő szerepe nyílt élőhelyeken

Még egy ragadozó madár, mint a képen látható gyöngybagoly is szerepet játszhat a növények magjainak terjedésében a diploendozoochoria révén.

 

Lukács Katalin, MEC_R_141156: Az ember szerepe a növényi magvak terjesztésében

Természetjárás közben - akaratlanul is - számos növényfaj magját terjeszthetjük ruhánkon, cipőnkön.

Ez a három pályázat a kutatások eredményeinek kommunikációját, nemzetközi konferenciákon való bemutatását támogatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése