2024. augusztus 19., hétfő

Új összefoglaló cikkünk a városi gyepek restaurációjáról a Journal of Environmental Management-ben

Megjelent legújabb cikkünk, egy összefoglaló közlemény a városi gyepek restaurációjáról a Journal of Environmental Management c. folyóiratban. A cikk egy szuper kooperáció eredménye: társzerzőink Valentin Klaus (ETH Zürich) és Leonie Fisher (University of Stuttgart) voltak.

A közlemény szabadon hozzáférhető és letölthető a folyóirat honlapjáról (ide kattintva).

A közlemény hivatkozása

*Fekete, Réka, *Valkó, Orsolya, Fischer, Leonie, **Deák, Balázs **Klaus, Valentin (2024): Ecological restoration and biodiversity-friendly management of urban grasslands – a global review on the current state of knowledge. Journal of Environmental Management 368: 122220.

 *, **: megosztott első- és utolsó szerzők.


A városi gyepek, mint a parkok, rétek, üres telkek és más zöldterületek gyepjei, döntő szerepet játszanak a városok biológiai sokféleségének növelésében. Az urbanizáció felgyorsulásával azonban ezeket a zöldterületeket egyre inkább veszélyeztetik olyan tényezők, mint az élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés és az emberi zavarás különböző formái. Frissen megjelent áttekintő tanulmányunkban a városi gyepterületek helyreállításának és kezelésének legjobb stratégiáit vizsgáltuk, a világ különböző pontjairól publikált esettanulmányokból levont tanulságokra összpontosítva.

A review eredményei számokban - az áttekintett tanulmányok helyszínei, a vizsgált a városok népessége, az élőhelyek típusai, a vizsgált taxonok és a főbb beavatkozások.

Az áttekintett tanulmányok alapján elmondható, hogy a városi gyepterületek helyreállítására irányuló erőfeszítések jelentősen növelhetik a biológiai sokféleséget, de az eredmények olyan tényezőktől függően változnak, mint például a talaj előkészítésére használt módszerek, a restaurációhoz használt növényfajok és az egyes területek specifikus élőhelyi jellemzői. A restauráció sikerét leginkább a változatos élőhelyekezelés, a kaszálás gyakoriságának csökkentése és a vegyszerek használatának elkerülése növelte, amelyek mind kedvezőbb környezetet teremtettek a fajok széles köre számára.

A review cikkünk egyik legfontosabb ajánlása az egymással összekapcsolt zöldterületek hálózatának létrehozása a városokban. Ez magában foglalja a parkok, üres telkek és egyéb zöldterületek kisebb foltjai közötti összeköttetés javítását, amelyek „ugródeszkaként” szolgálnak a vadon élő állatok számára. A spontán növényzet fenntartása a használaton kívüli területeken, például az üres telkeken, értékes élőhelyet biztosíthat különböző gerinctelen fajok számára, amelyek nélkülözhetetlenek az ökoszisztéma szolgáltatások biztosítása szempontjából. Emellett a talaj állapotának felmérése a helyreállítási projektek megkezdése előtt kulcsfontosságú, mivel a meglévő talaj magbankja és tápanyagszintje jelentősen befolyásolhatja a helyreállítás sikerét.

Az áttekintett tanulmányok alapján fontos lenne a városi gyepterületeken a biológiai sokféleséget előnyben részesítő, alacsony intenzitású gazdálkodási gyakorlatok irányába elmozdulni. Például a kaszálás gyakoriságának csökkentése, valamint a műtrágyák és növényvédő szerek használatának megszüntetése jelentősen javíthatja a biológiai sokféleséget, miközben a fenntartási költségeket is csökkenti. Az őshonos, szárazságtűrő, kevés öntözést igénylő fajok használata szintén költséghatékony stratégia, különösen a városok éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásai miatt.

Ugyanakkor számos olyan tudáshiányt is azonosítottunk, amelyekkel a jövőbeli kutatásoknak foglalkozniuk kell. Például több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megértsük a városi gyepterületek helyreállításának nagyléptékű hatásait, például azt, hogy ezek az erőfeszítések hogyan hatnak egész városokra vagy régiókra. Emellett a világ bizonyos részein, különösen a globális déli országokban, valamint a különböző méretű városokban (különösen a kisvárosokban és a metropoliszokban) hiányoznak az ilyen irányú kutatások. Annak megértése, hogy a különböző helyi tényezők milyen kölcsönhatásban befolyásolják a helyreállítás eredményeit, alapvető fontosságú a városi gyepek kezelésével és helyreállításával kapcsolatos szélesebb körben alkalmazható irányelvek kidolgozásához.

Ez a fényképgyűjtemény azt mutatja be, hogy milyen változatosak lehetnek a városi gyepek: A) kerti rét (Zürich, Svájc), B) üres telek (Detmold, Németország), C) útszegély (Zürich, Svájc), D) magasfüvű rét egy városi parkban (Gödöllő, Magyarország), E) konténerekben elhelyezett mini rétek (Weesen, Svájc) és F) útszéli gyepsáv (Zürich, Svájc).

A cikk összefoglalója alább olvasható:

In the face of the global biodiversity decline, ecological restoration measures to actively enhance urban biodiversity and options for biodiversity-friendly greenspace management are high on the agenda of many governments and city administrations. This review aims to summarize and advance the current knowledge on urban grassland restoration by synthesizing research findings on restoration approaches and biodiversity-friendly management measures globally. Indeed, we found restoration approaches to be generally effective in increasing biodiversity; yet, there were variations in the outcomes due to the difference in soil disturbance methods, management regimes, the set of species introduced to a site, and the specific local setting. Based on the reviewed studies, we formulated recommendations for maximizing restoration success of urban grasslands through: i) creating a network of heterogeneous urban greenspaces and enhancing connectivity between them; ii) maintaining the spontaneous vegetation in vacant lots and wasteland sites that can provide habitats for various invertebrate species; iii) evaluating actual soil conditions, soil seed bank, and seed rain before restoration efforts take place since these seed sources could considerably affect the restoration outcomes, iv) preserving nutrient-poor conditions in urban greenspaces instead of introducing nutrient-rich topsoil; v) shifting to less intensive, biodiversity-friendly management in urban greenspaces by reducing mowing frequency and avoiding the use of chemicals; and vi) utilizing native dry grassland species for climate adaptation without irrigation. We further identified knowledge gaps regarding i) city-scale and regional-scale effects of restoration, ii) effects of interventions on multiple taxa and multiple ecosystem services, iii) restoration in small versus mega-cities, and iv) in the global south. These gaps should be addressed in future studies for making general guidelines for urban grassland restoration broadly applicable.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése