2017. november 2., csütörtök

„Mosógép Projekt” – újabb fejlemények

Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk egyik most induló kísérletünket, amelyben azt vizsgáljuk, hogy mosógépben történő mosást követően a ruházaton megtapadó magok csíraképesek maradnak-e (NKFI FK 124404 pályázat).

A kezelést és vetést követően nagyon hamar elindult a csírázás. A képen látható, hogy a fedélrozsnok (Bromus tectorum) és a sziki árpa (Hordeum hystrix) magjai csíráztak leggyorsabban, egy héttel a vetést követően már voltak olyan cserepek, ahol az összes vetett mag kicsírázott. Érdekes módon a 30⁰C-on való mosással kezelt magok 3 nappal előbb kezdtek csírázni, mint a kezeletlen illetve a 60⁰C-os hőmérsékleten mosott magok.

Csíranövények 3 héttel a vetést követően.
Az alábbi képeken bemutatott növények magjait a  60⁰C-os hőmérsékleten mosószerrel való mosásnak vetettük alá. A bemutatott fajok csírázását szemmel láthatóan nem gátolta ez a drasztikus kezelés. A legmegdöbbentőbb eredményt a közönséges bojtorján (Arctium lappa) mutatta: itt az elvetett magok közel 95%-a kicsírázott a legdrasztikusabb kezelést követően, ami jelentősen nagyobb arány a többi kezelésben és a kontrollban tapasztalt értékeknél.


Közönséges bojtorján (Arctium lappa).

Sziki árpa (Hordeum hystrix).

Tövisperje (Tragus racemosus).

Erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum).

Erdélyi gyöngyperje (Melica transsylvanica).

A csíráztatást folytatjuk, az újabb fejleményekről hamarosan beszámolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése