2020. október 15., csütörtök

Nyertes pályázatok

A közelmúltban jó híreket kaptunk kutatócsoportunk tagjainak pályázatairól: Deák Balázs elnyerte az NKFI FK pályázatát, Valkó Orsolya megkapta a Bolyai Plakettet, Kiss Réka és Godó Laura pedig elnyerte a Nemzet Ifjú Tehetségei Ösztöndíjat.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a pályázatok témáit.

NKFI FK 135329: Szárazgyep-fragmentumok fajgazdagsága, funkcionális és filogenetikai diverzitása

Deák Balázs pályázatában a taxonómiai, funkcionális és filogenetikai diverzitás együttes vizsgálatával arra keresi a választ, hogy az élőhelyi és táji változók hogyan hatnak a fragmentált tájakban található gyepi élőhelyek biodiverzitására, valamint vizsgálja az egyes biodiverzitás komponensek kapcsolatát. 

Az elmúlt évszázadok során bekövetkezett tájhasználati változások a természetes gyepi élőhelyek kiterjedésének jelentős csökkenéséhez vezettek az intenzíven használt tájakban. A fennmaradt gyepek sok esetben kis kiterjedésű fragmentált állományokban vannak jelen, melyek azonban nagy természetvédelmi jelentőséggel bírnak. A kutatás során arra keressük a választ, hogy az élőhelyi (élőhely mérete, alakja és az élőhelyi változatosság) és táji (táj kompozíciója és gyepi élőhelyek konnektivitása) változók milyen hatással vannak a fragmentált tájakra jellemző eltérő történetű, méretű és korú gyepek biodiverzitására. A nagy kiterjedésű természetes gyepek, élőhelyszigetek, vonalas létesítményen fennmaradt gyepek valamint a másodlagos eredetű, spontán regenerálódó gyepek biodiverzitásának összevetése során a faji sokféleség mellett vizsgáljuk a növények funkcionális valamint filogenetikai sokféleségét is. Az egyes biodiverzitási komponensek együttes vizsgálata lehetővé teszi a természetes és regenerálódó gyepi közösségek szerveződésére ható változók hatásmechanizmusainak megértését, valamint az egyes biodiverzitási komponensek közötti kapcsolatok feltérképezését. A több térbeli léptéket és nagy földrajzi grádienst átölelő, növényi sajátosságok és filogenetikai kapcsolatokon alapuló elemzések eredményei hozzájárulunk a fragmentált tájakban található gyepi közösségek tudományos tényekre támaszkodó kezelési terveinek megalapozásához, valamint az agrártájak biodiverzitását fenntartó támogatási rendszerek hatékonyabbá tételéhez. 

A kurgánokon sokszor igen fajgazdag gyepek maradtak fent az agrártájakban is. Fotó: Deák Balázs.

Fajgazdag gyepet őrző kurgán a gabonatábla közepén. Fotó: Deák Balázs.

Bolyai Plakett - A magbank szerepe a növényközösségek dinamikájában és regenerációjában

Valkó Orsolya elnyerte a Bolyai Plakettet. Bolyai-ösztöndíjasként 2016-2019 között a magbanknak a növényközösségek dinamikájában és regenerációjában betöltött szerepét kutatta, eredményeit a konzervációbiológiai és restaurációs ökológiai gyakorlatba is átültette. Az MTA Bolyai Plakettel azt a 14 kutatót tüntették ki, akik a 2019-ben zárult összesen 184 Bolyai Pályázat közül a legeredményesebbnek bizonyultak. 

 

Csírázó vadmurok (Daucus carota). Fotó: Miglécz Tamás.

Nemzeti Tehetség Program - Mit tartogat a jövő klímája? Egy fokozottan védett geofiton növényfaj intő példája

Kiss Réka NTP pályázatában az egyhajúvirággal (Bulbocodium vernum L.) foglalkozik, mely jelentős mértékben megritkult és veszélyeztetett tavaszi geofiton növényfajunk. Állományainak száma és egyedsűrűsége az intenzív gyűjtés és az élőhelyvesztés miatt jelentősen lecsökkent. A megmaradt, többnyire kis egyedszámú populációk újabb fenyegetéssel néznek szembe, hiszen az éghajlati változások nem kímélik ezt a rövid vegetációs idejű fajt sem. A faj populációdinamikájának vizsgálata és ennek összevetése időjárási paraméterekkel nagymértékben hozzájárul annak megértéséhez, hogy hogyan reagál az egyhajúvirág a változó éghajlati körülményekre. A vizsgálat eredményei hozzájárulhatnak, az előrejelzett éghajlati változások figyelembevételével, a megfelelő fajmegőrzési stratégia kidolgozásához. 

Egyhajúvirág. Fotó: Radócz Szilvia.

Kiss Réka, Lukács Katalin és az egyhajúvirág :) Fotó: Radócz Szilvia.

Nemzeti Tehetség Program - "Egy fecske nem csinál nyarat": a környezetünkben élő madarak rejtett szerepe

Godó Laura NTP pályázatában a fecskék és a fehér gólya magterjesztő szerepét kutatja. A madarak kiemelkedően fontos szerepet játszanak a növényi magvak terjedésében. Ennek több, rég óta ismert módja van, így a táplálkozás útján való magterjesztés (endo- és szünzoochória), valamint a testre tapadt magvak terjesztése (epizoochória). A magvak fészekanyaggal való terjedése (kaliochória) azonban kevésbé ismert és közismert jelenség. Az NTP-NFTÖ pályázat segítségével a füsti- (Hirundo rustica) és molnárfecske (Delichon urbica), valamint a fehér gólya (Ciconia ciconia), mint közvetlen környezetünkben élő fajok fészekanyaggal történő magterjesztő szerepét vizsgálja. A kutatással arra szeretnénk választ kapni, hogy e fajok hogyan befolyásolják a települések zöldterületein előforduló növényfajok fajösszetételét és borítását.

Fehér gólya (Ciconia ciconia) csőrében a fészekanyaggal. Fotó: Godó Laura.

Füstifecske (Hirundo rustica) sarat gyűjt a fészkéhez. Fotó: Borza Sándor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése